Harvasta kodista löytyy enää radiota, joka vuosikymmenien ajan kuului joka kodin sisustukseen. Tai ei ainoastaan sisustukseen, vaan sen ansiosta saatiin tiedot kotimaan ja ulkomaan tapahtumista. Nykyään tähän ei ole tarvetta sen takia, kun päivitetyt uutiset on kaikkien ulottuvilla netissä.

Radion tilalle on tullut podcastit. Näiden hyvänä puolena on se, että kuuntelija voi itse valita aihealueet joita kuuntelee. Enää ei tarvitse hypätä taajuudelta toiselle löytääkseen itselle mielenkiintoista kuunneltavaa. Etsimällä hakusanoilla ruudulle ilmestyy kaikki aiheeseen liittyvät podcastit.

Mikä on podcast?

Ei taida olla ihmistä, joka tähän sanaan ei olisi törmännyt. Vanhemmille ihmisille tämä saattaa olla vielä vieras käsite, mutta nuoret tuntevat podcastit hyvin. Todella monen arkeen nämä kuuluvat jo olennaisena osana. Ilmiönä podcastit ovat suhteellisen uusi asia.

Podcastit ovat netissä julkaistuja äänitallenteita. Esimerkiksi monet radiokanavat lataavat lähetyksensä podcastin tapaan nettiin kuunneltavaksi kuulijalle sopivaan aikaan. Näiden lisäksi yksittäiset henkilöt myös pitävät eri aiheisiin liittyviä podcasteja, joiden julkaisuaikaväli on vaihteleva.

Maailmalla podcastin nimellä tehdyt ohjelmat tulivat vuonna 2004, kun taas Suomeen ne rantautuivat vuotta myöhemmin. Ensimmäinen suomalainen podcast oli FcLate Netradio, jonka kanssa samaan aikaan aloittivat podcasteista muun muassa Omenatarha, Saunan takaa ja Avokatsomo. Mikään näistä ei enää nykyään tee lähetyksiä.

Pixabay

Lähes kaikki podcastit ovat ilmaisia tai niistä on ainakin saatavilla ilmainen versio. Kuuntelija voi ladata tai kuunnella ne suoraan ohjelman tekijän sivustolta tai vaihtoehtoisesti sovelluksista kuten Spotify tai iTunes. Eniten podcasteja kuunnellaan juuri näiden sovellusten välityksellä.

Podcast viihtymiseen ja oppimiseen

Suurin osa kuuntelee podcastia liikenteessä, kotitöitä tehdessä tai urheillessa. Pienempi osa pysähtyy ihan vain kuuntelemaan. Podcastit täyttävät sellaisella hetkellä, kun ei tarvitse tehdä ajatuksellista työtä. Eikä kuulijalta siihen tarvita kuin mobiililaite tai tietokone ja nettiyhteys.

Näiden laitteiden ansioista monet asiat ja palvelut ovat lähellä meitä itselle sopivana hetkenä. Nykyään on mahdollista hyödyntää monella eri tavalla pitkät bussi- ja junamatka tai hetket, joilloin syystä tai toisesta ei ole mahdollista tehdä muuta kuin odottaa. Ruoka- ja vaateostokset on mahdollista hoitaa netissä, lukea tuoreimmat viihteen ja kotimaan uutiset tai viihtyä rahapelaamisen parissa, johon kasinoiden bonuksia löytyy netistä paljon.

Podcastit sopivat näihin hetkiin siinä tapauksessa, että ei halua itse tehdä mitään muuta kuin olla ja kuunnella. Suomalaisille on tarjolla kattava valikoima erilaisia podcasteja, joiden aiheet vaihtelevat taloudesta viihteeseen. Tilanteesta riippuen kuulija voi valita soittolistalleen uusia asioita opettavia podcasteja, nauruntäyteisiä keskusteluohjelmia, tosielämään tapahtuvia dokumentteja tai fiktiivisiä tarinoita.

Toteuta oma sielunmaisemasi podcastina

Nykyään podcastien takaa löytyy media-ammattilaisten lisäksi tavallisia työssäkäyviä ihmisiä, jotka tekevät ohjelmaa rakastamien asioiden ympärillä ihan vain omaksi ilokseen. Ja tietenkin kuulijoiden, jotka ovat lyöttäytyneet näiden pariin.

Jos itse olet haaveillut omasta ohjelmasta, niin podcastit ovat siihen loistava mahdollisuus. Aloittamiseen ei välttämättä tarvita tietokoneen lisäksi muuta kuin mikrofoni ja kuulokkeet. Nämä helpottavat sitä, että podcastiin saadaan hyvänlaatuinen ääni.

Pixabay

Podcastin tekeminen on aikaa vievää, sillä ohjelma pitää suunnitella, äänittää ja editoida. Kuulijoiden hankkiminen on myös oma osa-alueensa. Tätä kaikkea auttamaan löytyy monia ilmaisia tai todella edullisia sovelluksia.

Joten ajatus omasta ohjelmasta on täysin mahdollinen nykyään. Editointiin ei tarvita enää ammattilaisia, kun sovellukset on ohjeistettu niin hyvin että niiden käyttäminen onnistuu jokaiselta. Kuulijoiden hankkiminen on myös helpompaa, kun siihen voi hyödyntää sosiaalista mediaa.

Yksi hyvä esimerkki on Jäljillä rikosaiheinen podcast, jota pitää asiasta kiinnostunut nuori nainen. Häntä oli aina kiinnostanut tosielämässä tapahtuneet rikokset ja niiden pohjalta julkaisee viikon välein yhden podcastin. Noin kolmen vuoden jälkeen tältä podcastilta löytyy jo yli 30 000 kuulijaa.

Jos ajatus omasta nykyaikaisesta radiojuontajan roolista tuntuu itsestä mielenkiintoiselta, niin oma sielunmaisema on mahdollista koota podcastiksi kaikkien kuultavaksi. Oli se sitten ihmisten ongelmien ratkaisua, hyvinvointia koskevaa  jutustelua, maailman menoa käsittelevää pohdintaa tai talouden hallitsemiseen liittyviä vinkkejä, niin näille kaikille löytyy oma kuulijakuntansa.

Suomalaisia kiinnostavat podcastit

Kaikkien ei tarvitse olla edes kiinnostunut ohjelmien tekemisestä, sillä valmiita suomalaisia podcasteja löytyy jo satoja. Englanniksi tarjonta on vieläkin kattavampi. Suomalaiset ovat selkeästi kiinnostuneet rikoksista.

Aiheeseen liittyviä podcasteja löytyy useampia suosituimpien ohjelmien listoilta. Näiden kanssa suosituimmista podcasteista löytyy yleisesti monipuolisesti vaihtelevista aiheista koostuva POKS, eri urheiluaiheinen yhden miehen improvisaatioteatteri Urheilucast ja YleX:n radio-ohjelman pohjalta Viki ja Köpi Podcast.

Hyvän olon tunnetta ihminen saa asioista, joita koemme aistien kautta. Podcastit pitävät huolen äänimaailmastamme ja niistä löytyy jokaiselle kuulijalle jotakin. Jokainen meistä voi toimia ohjelmistosuunnittelijana itselleen ja kasata juuri itselleen täydellisen soittolistan niihin hiljaisiin hetkiin, joihin kaipaa kuunneltavaa.

Radiossa on se on yhä edelleen hohtonsa tietyllä tapaa, kun joutuu selailemaan hyvän musiikin tai ohjelman toivossa kanavalta toiselle. Tämän ansioista tosin olisi jäänyt monet hyvät ohjelmat ja kappaleet löytämättä.

Podcast on tyyliltään täydellinen nykyihmisen kiireiseen elämänrytmiin, joten ne tulevat olemaan osa elämäämme enenevässä määrin vielä pitkän aikaa.

Share Button
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube