Sosiaalisen median kanavat ovat muuttaneet elämäämme melkoisesti. Ne ovat mullistaneet tavan pitää yhteyttä ystäviin ja perheeseen, miten kerromme elämästämme yleensä ja yhtä lailla ne ovat muokanneet käsitystä valokuvaamisesta.

Alkuaikoina sosiaalisessa mediassa, kuten Facebookissa ja Twitterissä, riitti pelkästään kirjoitetut kuulumiset ja päivitykset, mutta ajan myötä tilanne muuttui. Sosiaalisen median palveluja alkoi ilmestyä yhä enemmän, ja monet niistä erikoistuivat erityisesti valokuvien ja videoiden jakamiseen.

Luonnollisesti se johti siihen, että ihmiset alkoivat ottamaan yhä enemmän valokuvia ja älypuhelimien kameroille alkoi muodostua suurempia vaatimuksia. Jopa siinä määrin, että nykyajan uusimpien puhelinmallien kamerat voivat kilpailla jo minkä tahansa oikean digitaalisen kameran kanssa.

Photo by Kipras Štreimikis on Unsplash

Älypuhelimien kautta pystytään nappaamaan haluttu kuva, muokkaamaan sitä, jakamaan sen heti sosiaaliseen mediaan tai jopa printtaamaan sen ulos kuvatulostimella. Tämän johdosta tavallisten kameroiden kysyntä on romahtanut täydellisesti, ja samalla katukuvasta ovat poistuneet perinteiset valokuva- ja kameraliikkeet.

Ammattikuvaajalle sosiaalinen media on tuonut haasteita

Ammatikseen valokuvaaville sosiaalisen median kyseinen trendi on haasteellinen tilanne. Ammattivalokuvaajan taidot löytää oikeanlainen kuvaushetki, valotus ja kuvaan sopiva tekniikka ovat siirtyneet miljoonien päivittäisten, hetken mielijohteessa napattujen valokuvien ansiosta hienoisesti taka-alalle.

Toisaalta miljoonat päivittäiset valokuvat ovat korostaneet itse valokuvien merkitystä elämässä ja niiden merkitystä tarinan kertojana. Sosiaalisessa mediassa jaetut valokuvat solmivat ystävyyksiä, herättävät keskustelua, ratkaisevat mysteerejä sekä yhdistävät ihmisiä ympäri maailmaa.

Sosiaalinen media on siis jättämässä jälkeen vielä 20 vuotta sitten tuntemamme vanhan käsityksen valokuvaamisesta ja luomassa täysin uutta tapaa jakaa ja ottaa kuvia. Ammattivalokuvaajille tämä on haaste, mutta he ovat myös joutuneet muovautumaan muuttuvan tilanteen mukana.

Sosiaalisen median valokuvat kuvaavat nykyajan maailmaa

Nykyajan ihmiset pääsevät käsiksi suureen määrään tietoa pelkästään älypuhelimistaan. Tiedonlähteitä on internet täynnä, ja myös valokuvat ovat olleet historian aikana merkittävä tapa kertoa tarina, kuvata historiallisia hetkiä ja toimia todisteena. Nykypäivänä tämä on pysynyt samana.

Jokainen älypuhelimen omistaja voi olla halutessaan reportteri, joka kuvaa tärkeitä tapahtumia nettiin. Samalla yhä useampi suhtautuu sosiaalisessa mediassa jaettuun tietoon ja kuviin skeptisesti, koska monet pystyvät käyttämään niitä vain kärjistämään omaa näkemystään. Valokuvistakin vaaditaan siis useita erilaisia kuvia samasta tilanteesta, pelkästään yksi kuva ei tänä päivänä riitä.

Sosiaalisen median tärkeä ominaisuus on myös sen nopeus. Kuvia saadaan salamannopeasti ihmisten tietouteen ja samalla tiedonnälkä tyydytetään yhä nopeammin. Modernissa yhteiskunnassa nopeudesta onkin tullut tärkeä ominaisuus, jota vaaditaan jo lähes kaikilta palveluilta.

Esimerkiksi uudet nettikasinot ovat keskittyneet varsinkin tarjoamaan erittäin nopeaa asiointia ja nopeita rahansiirtoja, jotka ovat ohi alle minuutissa. Kärsivällisyys pitkään odottamiseen on vähenemässä.

Ammattivalokuvaajan kuvasilmälle on kuitenkin edelleen kysyntää

Vaikka yhä useamman kädessä on nykyään kamera ja kuvien ottaminen on helpompaa kuin koskaan, se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö ammattivalokuvaajille ole tarvetta. Kuvien tarkoitus ja sisältö ovat kuitenkin tältä osin muuttuneet. Vielä kymmenen vuotta sitten valokuvaamoon voitiin mennä ottamaan vuosittaiset kuvat perheestä tai lapsista.

Tällöin kuvan ilmapiiri oli yleensä aina sama: perhe poseeraa parhaat päällään valokuvaamon studiossa ja hymyilevät vuosi toisensa jälkeen kameralle samassa kokoonpanossa – joskus jopa epäonnistuen. Sosiaalisen median ansiosta kuvaamisesta on muodostunut rennompaa ja arkipäiväisempää.

Photo by Markus Spiske on Unsplash

Nykyaikana kotien seiniltä ei löydy enää kuvia perhepotreteista ja studiotiloissa kuvatuista lasten syntymäpäiväkuvista, vaan ammattikuvaajat kutsutaan osaksi syntymäpäiviä, häitä, itse synnytystä ja muita juhlia. Tällöin ammattimaisella kuvasilmällä voidaan napata luonnollisen näköisiä, tunteita välittäviä otoksia aidoista tilanteista.

Lisäksi ammattivalokuvaajat voivat tehdä yhteistyötä sosiaalisessa mediassa markkinoivien yritysten ja vaikuttajien kanssa, joiden koko imago perustuu siihen, mitä valokuvissa ja videoissa kerrotaan. Tällöin heistä voi myös muodostua konsultteja ja valokuva-alan taitureita, joiden palveluille on aina kysyntää.

Sosiaalisen median valokuvauksen kursseja löytyy myös netistä, jolloin vuosia alalla toimineet eivät tällä kertaa “myy pelkästään kalaa, vaan opettavat myös ihmisiä kalastamaan”.  Yhdenkään valokuvaajan on nimittäin turhaa jatkaa vanhoja toimiaan muuttuvassa maailmassa.

Tiedolle ja opeille on aina tilaa, josta hyötyvät joka ikinen. Sosiaalisessa mediassa voidaan nähdä yhä upeampia otoksia kuin ihmisten valokuvaustaidot ja tekniikka kehittyvät. Yhä edelleen ne kuitenkin ovat tärkeitä keinoja ikuistaa elämää ja sen ylä- ja alamäkiä sekä valokuvat tulevat olemaan vahvoja tarinankertojia nyt ja ikuisesti.

Share Button
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube